Veel gestelde vragen
E-Accu.be krijgt regelmatig vragen over e-bikes, elektrisch fietsen, fietsbatterijen vervangen of fietsbatterijen reviseren. We zijn gespecialiseerd in de revisie van fietsbatterijen maar hebben ook een uitgebreide kennis van elektrische fietsen. Deze kennis willen we graag met u delen. Voor tips en informatie over het onderhoud van uw fietsbatterij, kijkt u best even op de pagina tips.
De vragen die wij krijgen, lijken vaak op elkaar. Daarom hebben we voor u de meest voorkomende vragen verzameld.
Als u op de hoogte wilt blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van e-bikes, word dan lid van onze Facebook-pagina.
FAQ over de fietsbatterij
- De eerste keren dat u de fietsbatterij oplaadt, moet u deze volledig opladen. Dat duurt ongeveer acht uur.
- Pas na vier oplaadbeurten bereikt de batterij de maximale capaciteit.
- Zorg dat u de batterij deze eerste keren echt helemaal leegrijdt voordat u deze weer oplaadt.
- Probeer ook daarna de batterij zoveel mogelijk leeg te rijden tussen twee oplaadbeurten.
- Wanneer een fietsbatterij langere tijd niet gebruikt wordt, ontlaadt deze zichzelf langzaam. Laad de batterij zeker één keer per maand bij.
- Als het koud is (temperatuur onder de 5 graden Celsius), is het raadzaam een fietsbatterij binnen te bewaren. Daarmee vergroot u niet alleen de actieradius als u bij koud weer gaat fietsen, maar ook de levensduur.
- Bewaar uw batterij voor e-bikes altijd op een koele en droge plek. Laadt hem voor gebruik even op kamertemperatuur komen (minimaal 15 graden Celsius) en laad hem bij, zodat u tijdens de rit met uw elektrische fiets over de volledige capaciteit van uw batterij kan beschikken.
- De fietsbatterij gebruikt heel wat elektronica om trapondersteuning te leveren tijdens het fietsen. Omdat daarin ook weleens iets mis kan gaan, is het raadzaam om uw batterij af en toe te resetten met de daarvoor bedoelde knop.
- Mocht u vaak korte afstanden rijden, dan is het beter om de batterij van uw elektrische fiets niet na iedere rit bij te laden. Rijd hem steeds ongeveer half leeg voordat u hem weer aan de lader hangt.
Waar u als eerste op moet letten bij het kopen van een nieuwe fietsbatterij is de productiedatum. Fietsbatterijen worden vaak gelijktijdig geproduceerd met de elektrische fiets waar ze voor bedoeld zijn. Dan kan het zijn dat ze lange tijd op de plank blijven liggen totdat iemand ze koopt. Als een fietsbatterij lang niet gebruikt wordt, is dat nadelig voor de kwaliteit. Mogelijk moet de batterij sneller opgeladen worden en heeft ze een minder lange levensduur.
Met een fietsbatterij van E-Accu.be bent u zeker van een batterij met ‘verse’ energiecellen. Wij leveren onze fietsbatterijen altijd met garantie tot 1 jaar na aanschaf. Dat geldt voor zowel nieuwe fietsbatterijen als door ons vernieuwde fietsbatterijen.
Jazeker! Ook de oplader voor uw fietsbatterij kunt u bij ons bestellen!
U kunt de oplader voor uw e-bike bestellen via ons contactformulier.
Werkt uw fietsbatterij niet meer goed, controleer dan eerst de batterij én oplader voordat u een nieuwe batterij bestelt. Leg uw batterij aan een andere oplader en controleer of ze nu wel oplaadt. Als de fietsbatterij nog steeds niet goed oplaadt, kunt u uw batterij naar ons opsturen voor revisie. Mocht reviseren toch niet meer mogelijk zijn, dan kunt u alsnog een nieuwe fietsbatterij bestellen.
Als u wilt dat wij uw fietsbatterij reviseren, stuur dan de complete fietsbatterij met oplader naar ons. Na ontvangst voeren wij enkele controles uit op zowel batterij als oplader. Daarna openen we de behuizing van de fietsbatterij, maken deze schoon en vervangen we de energiecellen.
Uiteindelijk krijgt iedereen met een elektrische fiets te maken met afnemende prestaties van de fietsbatterij. Na het herhaaldelijk opladen komt er een moment waarop de trapondersteuning minder wordt of zelfs helemaal wegvalt.
Mogelijk laadt uw fietsbatterij helemaal niet meer op.
Allereerst kunt u dan de oplader controleren. Soms lijkt de batterij stuk te zijn, maar blijkt het aan de oplader te liggen.
Wanneer u zeker weet dat de oplader werkt, als deze bijvoorbeeld een andere batterij wel kan opladen, dan is er toch wat mis met uw fietsbatterij.
Nu heeft u de keuze om een nieuwe fietsbatterij te kopen of om de huidige fietsbatterij te laten reviseren. Dat laatste betekent dat de energiecellen in uw fietsbatterij vernieuwd worden.
Na jaren van fietsplezier komt er onherroepelijk een moment waarop de fietsbatterij niet goed meer werkt. Via ons Revisieportaal kunt u de werking van uw fietsbatterij dan weer laten optimaliseren. Dat betekent dat we de trapondersteuning die in de loop der jaren wellicht minder is geworden, weer voor u maximaliseren. In onze werkplaats vervangen we de batterijcellen van uw huidige fietsbatterij dan door hoogwaardige energiecellen.
Vaak zijn de fietsbatterijen op de achterdrager van de e-bike gemonteerd. Deze kunt u eenvoudig van uw e-bike afhalen en vervangen of laten reviseren.
Als de batterij mooi is weggewerkt in het frame van uw elektrische fiets, kan het zijn dat de batterij eveneens afneembaar is. Dat hangt af van het merk van uw e-bike. Een batterij die mooi is weggewerkt heeft als voordeel dat ze goed is beschermd en het nauwelijks opvalt dat het een e-bike is.
Als de batterij niet uitneembaar is, moet u de batterij opladen bij een oplaadpunt. U bent dan minder flexibel. Een ander nadeel is dat u de batterij niet zelf kunt vervangen of door ons kunt laten reviseren.
U kunt uw e-bike dan best in zijn geheel naar een gespecialiseerde fietsmonteur brengen. Die heeft de juiste software en kan de elektronica in uw elektrische fiets, die digitaal gekoppeld is aan de fietsbatterij, uitlezen.
Iedereen met een e-bike krijgt vroeg of laat te maken met afnemende prestaties van de fietsbatterij. Dat betekent dat de trapondersteuning minder wordt en de de reikwijdte kleiner wordt. De elektrische fiets kan nog jarenlang mee, maar de fietsbatterij is eerder aan vervanging of revisie toe.
De capaciteit van de fietsbatterij zal niet ineens helemaal wegvallen. Meestal is dat een geleidelijk proces. Hoe snel de capaciteit vermindert hangt af van verschillende factoren:
- Productiedatum: lagen de batterij al lang op de plank voordat u ze kreeg?
- Wordt de batterij goed opgeborgen?
- Hoe vaak fietst u en wat is de afstand?
- Laadt u de batterij tussentijds bij of rijdt u deze helemaal leeg?
- Wat voor soort batterij(cellen) heeft u?
Als uw fietsbatterij niet meer goed werkt kunt u kiezen: de fietsbatterij volledig vervangen of ze laten reviseren. Bij het laatste worden de batterijcellen door ons vervangen door hoogwaardige nieuwe energiecellen.
Bij E-Accu.be bieden we de beide opties: een nieuwe fietsbatterij of een revisie. Heeft u interesse? Neem dan snel contact met ons op.