Maximale laadspanning batterij

Batterijen elektrische fiets - Eaccu.be

Laadspanning van de batterij?

Eigenlijk werkt de batterij van uw elektrische fiets net zoals een andere oplaadbare batterij. Wel belangrijk: er bestaan verschillende soorten oplaadbare batterijen, en elke soort heeft unieke eigenschappen. Als u de batterij op de juiste manier gebruikt en onderhoudt, zal ze heel wat langer meegaan, én langer een hoge capaciteit behouden. Jammer genoeg maakt niet iedereen het onderscheid tussen de verschillende types oplaadbare batterijen. Maar ze zijn dus niet allemaal gelijk en niet alle gebruikstips voor het ene type gelden ook voor het andere. Houdt u rekening met het type batterij en de specifieke kenmerken ervan, dan zal de batterij langer meegaan en blijft u ook langer gespaard van de kosten van een nieuwe batterij.

Maximale laadspanning dus: wat is de grens?

Een normale lithium-ION-batterij kunt u gemiddeld 2.000 keer opladen. Niet weinig dus, maar houd wel rekening met het volgende: Laadt u de batterij dagelijks op, dan zal deze na een paar jaar flink in vermogen inboeten. Hoe zorgt u er dan wel voor dat de fietsbatterij langer meegaat? Het geheim zit ‘m in de maximale laadspanning. Als u het opladen onderbreekt op 97% of eerder, is er al een merkbaar effect. De batterij gaat veel langer mee. Nog beter: beperk het maximale percentage tot 90%, u zult de batterij tot 30% vaker kunnen opladen! Eigenlijk moet u de afweging maken: langere ritten maken op één batterijlading, of de batterij langer laten meegaan. Tijdens het laden kunt u het spanningspercentage jammer genoeg niet aflezen. Ons advies: onderbreek het opladen al voor de lader aangeeft dat de batterij 100% opgeladen is!

Let op bij het laden: niet te veel – niet te weinig

Bij het laden van uw fietsbatterij moet u dus altijd goed opletten. Probeer ervoor te zorgen dat de spanning nooit in de buurt van het nulpunt komt. Als dat toch gebeurt, kan het vermogen snel afnemen. Gelukkig zijn de meeste batterijen van een ingebouwde veiligheid voorzien. Daardoor stopt de batterij met energie geven zodra het vermogen tot ongeveer 7% is gedaald. Zo kan blijvende schade vermeden worden. Ook tegen fysieke overlading is de batterij beschermd. Maar let toch goed op: de batterij telkens tot 100% vol laden is allesbehalve bevorderlijk voor de levensduur ervan. Ervaart u dat het vermogen van uw fietsbatterij is afgenomen, of moet u soms harder trappen dan voorheen? Overweeg dan een revisie. Wij helpen u graag!

« Terug naar overzicht

E-Accu is gestopt met haar activiteiten. U kunt nog wel e-mailen naar info@eaccu.nl.