Hoe een fietsbatterij minder laten verbruiken?

stuur fiets - Eaccu.be

Een fietsbatterij gaat niet eeuwig mee, dat heeft u zeker al gehoord. En toch wilt u toch zo lang mogelijk van uw elektrische fiets kunnen genieten. Op een ontspannen manier naar het werk of tochten maken in uw vrije tijd. Maar dan zit u natuurlijk niet te wachten op een batterij die het opgeeft. Wees gerust: er zijn een aantal eenvoudige tips om het batterijverbruik te beperken. Zo kunt u lang en zorgeloos genieten van elke fietstocht.

Onze tips voor een lager verbruik van uw fietsbatterij

U kunt zelf de levensduur van uw fietsbatterij verlengen door het verbruik zo laag mogelijk te houden. Gelukkig maar, want een fietsbatterij is geen goedkoop product. Mocht de batterij het toch opgeven, dan biedt E-Accu de mogelijkheid om ze te reviseren. Maar laten we eerst maar eens proberen om de batterij zo goed mogelijk te onderhouden. Met onze tips zorgt u ervoor dat ze langer mee gaat, en dat u nog een hele tijd gespaard blijft van revisiekosten.

  • Vermijd dat de batterij helemaal leeg raakt. Laad ze op als er nog een beetje capaciteit in zit, zo voorkomt u dat de batterij op termijn helemaal onbruikbaar wordt. Bij het opladen wacht u best ook tot de batterij helemaal volgeladen is. Beetjes helpen in dit geval niet.
  • Laad de fietsbatterij ook niet te vaak op. Als uw elektrische fiets een bereik van 60 km heeft en u fietst zo’n 20 km per dag, laad dan de batterij niet dagelijks op. In dit voorbeeld is het interessanter als u de batterij om de 2 dagen oplaadt. Zo halveert u het aantal laadcycli en blijft uw fietsbatterij langer in topvorm.
  • Stalt u uw elektrische fiets in een koude schuur of fietsenberging? Maak er dan in de winter een gewoonte van om de batterij van de fiets te halen. Ze gaat veel langer mee als u ze bij lage temperaturen in huis of op een andere warme plaats bewaart.
  • Te warm is natuurlijk ook niet ideaal, en direct zonlicht is te vermijden. Een batterij die op een warme plaats bewaard of aan direct zonlicht blootgesteld wordt, zal snel leeglopen en bijgevolg kapot gaan.
  • Maak het uw fiets niet onnodig lastig. De ondergrond is vaak bepalend voor het energieverbruik van de fietsbatterij. Oneffen terrein en een moeilijk begaanbare weg eisen nu eenmaal meer energie.
  • Hebt u een lange rit voor de boeg, controleer dan eerst of de batterij volledig opgeladen is.
  • Een constant tempo helpt ook: hoe meer snelheidswissels er zijn, hoe meer energie de fietsbatterij zal verbruiken.
  • Fietsen met een te lage bandenspanning vergt veel energie van de batterij. Als u ervoor zorgt dat uw fietsbanden altijd goed opgepompt zijn, verbruikt u automatisch minder!

Het zijn eenvoudige tips, maar ze kunnen de levensduur van uw fietsbatterij wel aanzienlijk verlengen. Houdt u er rekening mee, dan geniet u veel langer van de tochten op uw e-bike! Toch nog vragen of onduidelijkheden? Neem gerust contactmet ons op of neem een kijkje op onze FAQ-pagina.

« Terug naar overzicht

E-Accu is gestopt met haar activiteiten. U kunt nog wel e-mailen naar info@eaccu.nl.